Det händer alltid något kul i Warszawa

Oavsett vilken tid på året du bestämmer dig för att resa till Warszawa, kan du vara säker på att det alltid finns någon typ av intressant evenemang att besöka.

Klassisk musik för alla
La Folle Journée är ett internationellt musikevenemang som organiseras på flera platser runt om i världen. Fokus ligger på att låta en bredare publik få tillgång till klassisk musik genom att erbjuda billiga entrébiljetter. Under festivalen kan du få ta del av workshops, utbildningsprogram och konserter för familjer.

Jazz, jazz, jazz
Som stad har Warszawa många konserter och evenemang för jazzentusiaster. Jazz Jamboree är en av dem. Festivalen startades på initiativ av en grupp fans 1958 när den dåvarande populäre Sopot Jazz festivalen skulle läggas ner. Första året hölls den vid en studentklubb och kallades för Jazz ’58 innan man kort därefter ändrade till Jazz Jamboree. Från att ha gått från en studentklubb till filharmonikernas lokaler och numera Kulturpalatset har festivalen växt till att bli en av de största i Europa. Bland tidigare deltagare finns artister som Miles Davis, Herbie Hancock, Duke Ellington, Bobby McFerrin och Ray Charles.

Street art
Street Art festivalen hålls under julimånad. Du kommer att få se på gatuteater, konstkonstellationer och kreativa tillställningar vid de mest osannolika allmänna platser. Deltagarna har uppvisningar i gamla stan, längs med Kungliga Stråket, parker och ibland har det även hänt att de hållit till vid busshållplatser. Eftersom festivaldeltagarna kommer från flera olika länder så bjuds det på ett riktigt varierat och spännande program, som du garanterat kommer att finna underhållande.

Chopin & Mozart
Det går inte att prata om festivaler i Warszawa utan att nämna den Internationella musikfestivalen: Chopin och Hans Europa. Detta evenemang hålls under två veckors tid runt augusti och september. Etablerad år 2005 har den snabbt hunnit bli ett evenemang att räkna med. Speciellt under de första åren så storsatsades det på att marknadsföra festivalen som en viktig kulturell festival för Polen både på hemmaplan och även utomlands. Syftet är att presentera Fryderyk Chopin i ett bredare sammanhang både vad gäller de olika stilarna inom hans musik och genom hans relation till andra artister och kompositörer under hans livstid fram till nutid. Därför kommer du att få möjlighet till att lyssna på musikverk av flera europeiska kompositörer.

Om du även gillar Mozart kan det vara intressant att också besöka Mozartfestivalen. Under en månads tid från juni till juli, får du chans till att lyssna på alla 26 scenproduktioner av Mozart.

Foto: PolandMFA (Flickr)